Gündemden Haberler

Gürer: “AKP dikmediği ormanı sahiplendi”

CHP’li Ö.Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığınca iddia ve gerçek diye yayınladığı broşürde yer alan orman alanları artışının hokus pokus yöntemi ile olduğunu söyledi. Ortada artan orman alanı yok. Unutulan kayıt altına teknik olarak saptanıp alınamayan ormanların günümüz teknik olanakları ile saptanıp orman alanı olarak kayıt edildiğini belirten Gürer bu orman alanlarında ağaçların yaşı çoğunda 40 yaş üzerinde” dedi.CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer orman alanları tanımlayan Orman toprağı,taş ve Erozyon alanı gibi kısaltmalar sonrası gelen bozuk meşe,bozuk çam, bozuk karaçam gibi ifadelerin ormanlık alanda kayıt olarak var ancak orman olarak sayılmadığını AKP iktidarında ise bu alanlarda rumuz değişikliği yapılarak orman alanına dahil edildiğini ve böylece orman alanları genişlemiş gibi gösterildiğini belirtti. 

Gürer, “Orman alanları artmıyor, hokus pokusla orman alanları artmış gibi gösteriliyor” dedi.

Gürer orman yangınlarına karşı müdahalede  öngörülerek önlem alınması gerektiğini ve bu bağlamda geçen yol yetersiz kalındığını, Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilen 11 Kasım gününün ise  tüm ülke genelinde fidan dikimine uygun bir tarih olmadığını, fidan dikim ayının 21 Mart  olması gerektiğini ifade etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman alanlarının arttığı yönündeki iddiaların gerçekleri yansıtmadığını, orman yangınlarına müdahalede ülkemizin kıyaslandığı bazı ülkelerin ekosistemi ile ülkemizin ekosisteminin aynı olmadığını ve ağaçlandırma günü olarak ilan edilen kasım ayında dikilen fidanların çoğunun ise kuruduğunu anlattı.

Ülkemizde orman alanlarının artmadığını, hokus pokusla orman alanlarının artmış gibi gösterildiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 2002 yılında 20 milyon 800 bin hektar olan ormanlık alanların 2021 yılında 23 milyon hektara kadar genişlediği belirtiliyor. Aslında orman alanları genişlemiyor, maden sahaları ile  ormanlık alanların içi boşaltılıyor” dedi.

Ormanlık alanlarla ilgili resmi verileri paylaşan ve panolarla durumu özetleyen Ömer Fethi  Gürer, Isparta- Sütçüler’de 2009 yılındaki orman alanı ile  günümüzdeki  maden alanı olan orman alanının farkını gösterdi. Gürer, 2009 yılında Sütçüler’de bir orman alanının bulunduğunu ancak günümüzde aynı yerde ormanlık alanın  maden çıkarma ile  tüm vasfını yitirmiş durumda olmasına rağmen bu bölgenin halen orman alanı olarak gösterildiğini ifade etti.

Ağaçların yerine maden sahaları, taş ocakları, otoyol, enerji hatları ve benzeri uygulamalarla 540 bin hektara yakın ormanlık alanın tahrip edildiğini anlatan  Ö.Fethi Gürer, tahrip edilen alanların bile orman alanı olarak kayıtlara geçirildiğine dikkat çekti.

Beypazarı’nda 1996-2015 yıllarında düzenlenen amenajman planında orman alanı dışında gösterilen bölgelerin rumuz değişikliği ile orman alanı içine alındığının görüldüğünü aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ormanlık alanlarda taş, erozyon, orman topraklarından sonra bozuk alanlarda ilgili tanımlama yapıldığında bozuk meşe, bozuk  sarıçam, bozuk kavak gibi ifadeler, rumuzda yer değiştirdiğinde orman alanına dönüşüyor ve kayıtlara bu kez orman alanı olarak geçiyor. Güdül İşletme Şefliğinde ormanlık alanların toplamı 11 bin 630 olarak gösteriliyor. Erozyon bölgesinde bozuk çam, bozuk meşe gibi alanların toplamı ise 13 bin 627 olarak gösteriyor. Plan ünitesindeki ormanlık alanda yapılan düzenleme ile orman alanına dahil edilince, otomatik olarak orman alanı artmış oluyor. Oysa orman alanı artmıyor, hokus pokusla orman alanları artmış gibi gösteriliyor. Şeyhömerli bölgesinde bozuk baltalık alanda ‘t’ harfi olursa orman planı sayılmıyor. Ama bozuk baltalık alan öne alınırsa orman alanı sayılıyor. Gerçekte orman alanı artmadığı halde artmış gibi gösteriliyor” diye konuştu.

ESKİ ORMANLARI YENİYMİŞ GİBİ KAYDEDİYORLAR 

Kısmı olarak kırsaldaki göçle bazı bölgelerde kendiliğinden oluşan ormanlık alanların bulunduğunu söyleyen  Ö.Fethi Gürer, yıllar önce  o günün teknik olanakları ile kayıt altına alınmayan ve unutulmuş ormanlık alanları da yeni  teknikle saptanıp kayıt altına alınarak bu ve çoğunluğu 40 yaşın üzerindeki ağaçların bulunduğu alanlar sanki yeni ormanlık alanı olmuş gibi gösterilerek  orman varlığının arttığı da iddia ediliyor, bu da doğru bir uygulama değil” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki orman yangınları ile İspanya’daki orman yangınlarını kıyaslayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 23 milyon hektar orman alanının bir bölümünü Akdeniz ekosistemine dahildir. Kahramanmaraş’tan Çanakkale’ye kadar olan şerit hassa bölge içindedir. Yangınlarda ortalama 9 bin hektar orman alanı tahrip oluyor. Geçen yıl Temmuz ayının sonu ile Ağustos ayının başındaki 15 günlük süre içinde 140 bin hektar orman alanı yandı. Ülkemizde yüzde 15 olan Akdeniz ekosistemindeki orman alanı İspanya’da yüzde 80. Buna rağmen İspanya’ya göre bizde daha az yangın çıktığını söylemek doğru değil. Akdeniz ekosistemi üzerinden değerlendirirsek Türkiye’deki orman yangınlarının tahribatını daha iyi görmüş oluruz” dedi.

KASIM AYINDA DİKİLEN FİDANLAR KURUYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 11 Kasım Ağaçlandırma Günü nedeniyle ülke genelinde fidan dikimi yapıldığını ve fidan dikim çalışmalarının genellikle kasım ayında yapıldığını belirterek, bu dönemde dikilen fidanların mevsimler gerekçelerde tutmasının mümkün olmadığını, keza her yıl kasım ayında dikilen fidanların  bir bölümünün kuruduğunu, kuruyan fidanların sökülerek yerine yine fidan dikimi çalışmalarının yapılmasının ise doğru bir uygulama olmadığını anlattı.

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, ormanın tüm canlılar için önemli olduğunu, ülkemizde ise orman varlıklarının artırılması için gerçekçi, planlı ve programlı çalışmaların yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Gürer: “AKP dikmediği ormanı sahiplendi”

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu